Hatice bint Hüveylid. İsminin anlamı; Erken doğan kız çocuğu. Beklenilen günden erken dünyaya gelmesinden dolayı babası bu ismi vermiştir. Miladi, 555 yılında dünyaya gelmiştir.
Efendimiz’in (sas) ilk eşidir. Bu evlilik Efendimiz (sas) Peygamber olmadan 15 yıl önce gerçekleşmiştir. Bu sırada Efendimiz (sas) 25, Hatice validemiz ise 40 yaşında idi. Hatice validemiz ile evli iken, ikinci bir evlilik yapmamış, onun vefatından tam 3 yıl sonra ikinci evliliğini yapmıştı.
Efendimiz’in (sas) bu evlilikten, 2’si erkek, 4’ü kız toplam 6 çocuğu olmuştur.
İslam’ın ilk günlerinden vefatına kadar, Efendimiz’e (sas) maddi manevi her desteği vermişti. Efendimiz (sas) Hatice validemizi hiç unutmamıştır. Mekke’nin fethinde kendi evinin satıldığını öğrenince, kimseyede yük olmamak için çadırını alıp, Hatice validemizin kabrinin yanına kurarak orada kalmıştır. Aişe validemiz birgün dayanamayarak; “Ya Resulallah! Allah sana (Hatice’den) daha iyisini, gencini ve hayırlısını nasip etmiş iken sen hep Hatice Hatice deyip duruyorsun!” dediğinde, Efendimiz (sas): “Hayır, Vallahi! Allah bana ondan daha hayırlısını vermedi. Herkes malını benden esirgerken o malını verdi. Her kapı yüzüme kapanırken, onun kapısı bana açıldı. Söyler misin ondan daha hayırlısı mı var!?”(18)
Hatice validemiz son anlarını yaşarken, Efendimiz (sas) Hatice validemizin ellerini tuttu; “Benim yüzümden, Ey Haticem, hep benim yüzümden bunca sıkıntının muhattabı oldun. Sen bu hallerin daha iyilerine layık iken, ben sana rahat ettiremedim.”(19)dedi. Hatice validemiz ise şöyle cevap verir; “Hayır Ey Efendim! Allah benim için en güzelini nasip etmiş ve ben bu halimden hiçbir za-man sıkıntı duymadım.”(20)
Miladi, 620 yılında ve 65 yaşında iken Mekke de vefat etmiştir.
Efendimiz’in (sas) Hatice validemiz ile olan evliliği, müslümanlar için tam bir evlilik rehberi niteliğindedir. Bu evliliği örnek olan müslüman bir çift, hangi sıkıntı ve sorunu yaşarsa yaşasın, asla sarsılmazlar. Bir dağ gibi evliliklerini ayakta tutarlar.
Peygamberini örnek alan bir müslüman, asla eşine karşı ahde vefasızlık gösteremez.
Konumuz Peygamber (sas) hanımları olunca bir uyarıda bulunmak isteriz:
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “Peygamber, mü’minlere kendilerinden daha evlâdır; eşleri de onların anneleridir…”(21) buyurmaktadır. Bundan dolayı biz mü’minlere yakışanPeygamberimizin hanımlarından bahsederken annemizi anlatır gibi saygı ve sevgi ile bahsetmeliyiz.
_________________
18. Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI/117
19. Heysemî, Mecmeu’z-Zevaid, IX/218
20. Yıldırım, Muhammed, Risalet Davasının Annesi Hz. Hatice (Radiyallahu Anha), s.131
21. Ahzab Sûresi, 33/6